+90 533 221 2131

Göltürkbükü

Göltürkbükü
 

Bodrum Yarımadası kuzeybatı yanındaki Türkbükü koyuna ve onun kıyısındaki Aşağı Göl Köyü'ne egemen bulunan sırt üzerindeki önemlice kalıntıların, Leleg kenti Madnasa kalıntıları olduğu aşağı yukarı kesin sayılıyor. Bu konuda bilgisi olmayan Friedrich Cornelius, Attika'da bulunmuş yazıtlarda, Delos Birliği'ne gider katkısı olarak hangi kentin kaç talanton ödediğini gösteren listelerde anılan Madnasa'yı, Menderes Magnesia'sı sanıyor, bunu da Hitit belgelerinde anılan ve II.Tudhaliya'nın Arzawa seferinde izlediği yol üzerinde bulunan Maddunassa ile eşitleyiveriyor. Oysa, Bodrum Yarımadasındaki Leleg kenti Madnasa'nın, Maddunassa olması kesinlikle olanak dışıdır, çünkü Bodrum Yarımadası, Hitit yurdundan Arzawa ülkelerine giderken uğranılanabiliecek bir yerde değildir, anakara ucunda deniz kıyısındadır.


Madnasa adı, görünüşe bakılırsa, Luvi dilinde Ma-(u)dna-(a)ssa öğelerinden türetilmiştir. Ma ülkesinin kenti anlamındadır.

Madnasa. Kalıntılar alanın doğu ilerisinde, Aşağı Gölköy'üne en yakın doruğun (Kökpınar Tepesi)yakınındaki burç kalıntısı.
           
Eski Plinius'un ve Byzantion'lu Stephanos'un yapıtlarında sözü edilen Madnasa kentinin tarihçesi üzerinde bilgimiz pek azdır. Az önce sözünü ettiğimiz Attika yazıtlarından, bu kentin İ.Ö. 5. yy.'da Atina önderliğindeki Delos Birliği'ne, yılda önceleri 2 talanton (600 Atatürk altını eşdeğerinde gümüş), sonra 1 talanton tutarında gider katkısı ödediğini öğreniyoruz. Ancak, bu durumu, Mausolos döneminde onun da bir anlamda Alikarnassos/Bodrum'a "katılmak" zorunda bırakılmasına yani halkının Bodrum'a geçmek zorunda bırakılmasını engellemedi; böylece Madnasa'nın oturulan bir kent olarak tarihçesi, İ.Ö. 4 yüzyılın birinci yarımının sonuna doğru (İ.Ö. 360'lar dolaylarında), bitmiş oldu.

Türkbükü koyuna egemen kalıntıların bulunduğu yere gitmek için; Bodrum-Milas yolunun, Bodrum Yarımadası içinden geçip kuzey kıyıya yaklaştığı yerde solda göreceğiniz kavşakta başlayan ve kuzeybatı yandaki köylere ulaşım sağlayan düzgün yolu izleyeceksiniz. Bu yolla Yalıkavak'a dahi gidebilirsiniz. Yoldan, kalıntılar alanına tırmanış, Aşağı Gölköy'den sırtların kuzeydoğu yamacı boyunca kolay olur ve 40 dakika sürer.

Madnasa akropolisinin bulunduğu doruk, Aşağı Göl Köyü'nden kuş uçuşu 2km. uzaklıktadır. Bu doruğa çevrede, Kalkayığı tepesi deniyor
 
Müzeler ve Tarihi Eserler
 
Tarihi Vaftiz Mekanı
Tarihi Gümbet
500 Yıllık Tarihi Şarap İskelesi
Kaya Mezarları
Emre Kunt Figür ve Model Müzesi

Kaynak: http://www.golturkbuku.bel.tr

SSL

© 2020 Karianda Hotel Tüm hakları saklıdır.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.